Openhaardhout - pellets

Het belangrijkste om een houtkachel goed te stoken is het hout waar hij mee gestookt wordt.
Welke soorten haardhout zijn er? Welke soort haardhout brandt het beste en heeft het beste
rendement?

Het is belangrijk dat u de juiste kachel aanschaft die geschikt is voor de desbetreffende ruimte. Met de aanschaf van het juiste haardhout brandt de haard op zijn best. Dit zorgt ervoor dat u het hoogste rendement uit uw haard haalt. Ook houdt u zo de kachel en de afvoer in goede conditie. Met het juiste haardhout stookt u het schoonst en zuinigst. Wat belangrijk is, dat het hout goed gekloofd is en de stukken ook niet te groot zijn. Als het hout goed gekloofd is en een goed formaat heeft, vat het hout sneller vlam en zal je ook minder uitstoot hebben.

3 factoren voor een goede verbranding zijn: zuurstof, warmte en brandstof.

 

Hieronder een schema van het beste haardhout.
In de onderstaande afbeelding is een overzicht gemaakt van de verbrandingswaarde van de meest
voorkomende houtsoorten.

Waarom gebruiken we droog hout?
Droog hout gebruiken we omdat we warmte willen creëren. Wanneer wij vochtig of nat hout gebruiken, gaat er ook een deel van de energie naar het verbranden van het vocht, ook zorgt vochtig hout voor veel rook en fijnstof. Droog hout zorgt ervoor dat alle energie wordt gebruikt en wordt omgezet in warmte en dus daarom ook beter verbrandt en schoner brandt.

 

Haardhout drogen
Het drogen van hout is erg belangrijk, maar hoe droog je hout eigenlijk? In dit stukje leggen we in het kort uit hoe het droogproces werkt.


Wat belangrijk is bij het drogen van hout, is dat het hout in een open ruimte ligt waar luchtverplaatsing plaats vindt. Dit is nodig omdat het vocht wat uit het hout komt, zo kan worden afgevoerd. Ook moet het hout verhoogd worden omdat de vochtige lucht zwaarder is dan de normale lucht en dus naar beneden zakt. Als het hout dan verhoogd ligt kan daardoor de vochtige lucht onder de stapel weggeblazen worden. Als het hout niet verhoogd ligt kan de vochtige lucht niet weg en wordt het opnieuw opgenomen in de onderste stapel hout. Ook moet het hout van boven worden afgedekt. Dit wordt gedaan omdat anders het regenwater van boven het hout indringt. Regenwater dat in het hout dringt, kan zorgen voor schimmel of een vertraagd droogproces. Dit gehele proces kan wel 2 jaar duren voordat het hout compleet gedroogd is. Wind doet het hout drogen. Dus een houtopslag mag nooit helemaal dicht zitten.

Hieronder een foto van een goede droogopstelling.

 

Hoe kan ik zien of mijn hout goed gedroogd is?
Dat is natuurlijk de volgende vraag die veel mensen stellen. Het is vrij eenvoudig om dat te testen. Anno 2019 zijn er gadgets die voor u de vochtigheid van uw hout berekent. Deze gadget is bij ons in de winkel te verkrijgen. Het geeft u een duidelijke indicatie over de staat van uw hout. Aan de hand van deze gadget weet u of het verantwoord is om te stoken met dit hout.

houtvochtigheidsmeter met opklapbare beschermkap

 

Haardhout en CO₂-emissie.
Het gebruik van hout als brandstof heeft ten opzichte van fossiele brandstoffen grotere milieu- en energievoordelen.

Zoals:

Tijdens het groeien van hout wordt er CO₂ opgenomen uit de natuur. Dit gebeurt zolang het hout groeit en leeft. Bij verbranding van het hout komt de CO₂ die opgenomen zat in het hout weer vrij. Dit zorgt dus voor een gesloten kringloop. De CO₂ die vrijkomt kan dus weer opnieuw gebruikt worden voor de groei van bijvoorbeeld haardhout.

 

Ventileren
Bij het stoken van een haard is er ook zuurstof nodig. De zuurstof wordt weggehaald uit de ruimte waar de kachel staat. Bij het stoken is het dus belangrijk, dat er geventileerd wordt. Als dat niet gebeurt, ontstaat er onderdruk in de kamer. Ventileren kan gedaan worden door de deur open te zetten of een raam op een kier. Een ruimte met een haard mag dus nooit een volledig gesloten ruimte zijn.

Grootte van het haardhout.
Natuurlijk is de grootte van het haardhout ook erg belangrijk. Zonder het juiste formaat brandt het hout te snel weg of het hout vat geen vlam. Wij hebben voor u een paar richtlijnen waarmee u altijd goed zit.

  • Het haardhout brandt op zijn best wanneer het ongeveer polsdikte heeft.
  • Wanneer het hout kruislings wordt gestapeld in de haard kan het hout goed doorwarmen, drogen en vlam vatten.

Bij het aanhouden van deze richtlijnen zal het haardhout optimaal branden en wordt het meeste
rendement gehaald uit het hout en de haard.

 

Erkend leerbedrijf
© 2013 - 2024 HoutkachelDirect | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel