Hoe een houtkachel te gebruiken

Als eerste dient u ervoor te zorgen dat er voldoende zuurstof in de ruimte is waar de houtkachel staat. Houtkachels onttrekken zuurstof aan de ruimte. In goed geïsoleerde woningen moet men daarom rekening houden met de toevoer van zuurstof. Open de luchtklep van de houtkachel geheel voor voldoende luchttoevoer om het vuur goed aan te krijgen.

Het vuur aanmaken

Laat een laagje van as over in de houtkachel, waar u het hout op kunt leggen. U kunt ook aanmaakblokjes gebruiken.

Laat ruimte tussen de verschillende houtblokken in de houtkachel zodat de zuurstof er goed tussen kan komen. Zorg voor droog hout. Maak een combinatie van hardhout en zachthout (aanmaakhout). Begin met het zachte hout omdat dit sneller vlam vat en hierdoor het vuur goed mee aan te krijgen is. Is het vuur eenmaal aan kan men beter hardhout aan de houtkachel toevoegen. Dit heeft een dichtere structuur en zal langer en daardoor efficiënter branden. Daarnaast is het rendement van hardhout een stuk hoger en levert het meer warmte op.

Een goede verbranding

Wanneer de houtkachel uit dreigt te gaan, zorg er dan voor dat het weer een volledig vuur wordt. Een onvolledig brandend vuur veroorzaakt vervuiling aan het milieu. Zorg voor een vuur dat witte of kleurloze rook produceert. Wanneer de rook zwart of donker is, dan is er sprake van een onvolledige verbranding in de houtkachel. Onderhoud zowel de houtkachel als de schoorsteen regelmatig om brand te voorkomen.

Erkend leerbedrijf
© 2013 - 2024 HoutkachelDirect | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel