EcoDesign 2022 wet- en regelgeving voor houtkachels

Na vele jaren van onduidelijkheid, is er dan toch echt een nieuwe wetgeving in Europa, inclusief Nederland. Deze wet is van toepassing op houtkachels en haarden. De wetgeving is voornamelijk van belang voor de keuze van een houtkachel voor jouw huidige of nieuwe situatie.EcoDesign 2022

EcoDesign 2022 wetgeving

Het gaat om de veelbesproken EcoDesign 2022 wetgeving, die van kracht is per 01-01-2022. Besloten is om deze wetgeving in Nederland te vervroegen naar 2020, waardoor gesproken kan worden over de EcoDesign 2020. Binnen deze wetgeving wordt voornamelijk rekening gehouden met wat de impact is van houtkachels en welke invloed dit uitoefent op het milieu. De focus ligt hierbij op de vermindering van de uitstoot van CO₂ bij de verwarming van woningen en/of bedrijfspanden. Dit heeft betrekking op wat voor stoffen er bijkomen bij het stoken van de houtkachel.

Aanleiding voor de wetgeving op houtkachels

Dat is voornamelijk de uitstoot van fijnstof en het lage rendement dat een meerderheid van de “oudere” houtkachels op dit moment hebben. De uitstoot van fijn stof is té hoog onder de (“oudere”) houtkachels en dat heeft een negatieve impact op het milieu. Daarnaast is het rendement niet hoog genoeg, waardoor er warmte verloren gaat. Een open haard heeft een rendement van 10-20%, terwijl een moderne houtkachel met gemak 80-90% haalt. Dit betekent veel meer warmte met veel minder brandstof.

En nu?

Het begint bij de fabrikanten en de dealers. Zij willen de wetgeving voor zijn en op deze manier iedereen ontzorgen die op dit moment een houtkachel koopt. Dit betekent dat alle modellen aan de EcoDesign 2022 wetgeving voldoen die je bij Houtkacheldirect kunt vinden. Uiteraard kunnen wij u helpen bij het vinden van een houtkachel die hieraan voldoet en aansluit op uw wensen en de situatie. De houtkachels die voldoen aan de EcoDesign 2022 wetgeving hebben een rendement van 75% of hoger en de uitstoot van fijn stof dient minder dan 40 mg/m³ te zijn. Dit vergt voornamelijk aanpassingen voor consumenten die op dit moment een bestaande situatie hebben, waarbij dit niet behaald wordt.

Welke veranderingen zijn er nodig vanwege deze wetgeving?

Bij aanschaf van een nieuwe houtkachel dient opgelet te worden op het rendement en de uitstoot van fijnstof. Dit is de fabrikant verplicht om te vermelden en is over het algemeen terug te vinden in het boekje met specificaties inclusief een testrapport. Bij een oudere houtkachel (5 jaar of ouder) is het aan te raden om dit tevens te bekijken, zodat duidelijk is of de houtkachel voldoet aan de nieuwe wetgeving. Als dit niet het geval is staan wij u graag bij om een passende oplossing te zoeken.

Ooit is er de keuze gemaakt voor een houtkachel, wij zijn van mening dat de traditie van een sfeervol, warm vuur in stand dient te worden gehouden.

Hoe inspelen op deze wetgeving?

Als de bestaande situatie niet voldoet aan de nieuwe wetgeving, dient er een nieuw toestel geïnstalleerd te worden. Bij een vrijstaande houtkachel dient deze losgekoppeld te worden van het bestaande kanaal en vervolgens kan er vrij gemakkelijk een nieuw model op dezelfde manier geïnstalleerd worden. Dit zou eventueel tevens een hangend model kunnen zijn, omdat de aansluiting hetzelfde is. Eventueel is er de mogelijkheid om voor een inbouwhaard te kiezen. Bij een traditionele open haard zijn er twee oplossingen. Het makkelijkste is om te kiezen voor een inzethaard, omdat hier niet of nauwelijks hak- en breekwerkzaamheden aan te pas komen. Hierbij is het raadzaam om een model te kiezen dat net iets kleiner is dan de bestaande opening, zodat deze hier gemakkelijk in kan worden geschoven en afgewerkt kan worden door middel van de bestelbare afwerkkaders. Wanneer hier geen mogelijkheid voor is (welke kans zeer klein is) of de huidige schouw niet meer volstaat en je wel een schouw/ombouw wilt, kan er worden gekozen voor een inbouwhaard. In dit geval is het noodzakelijk om de gehele schouw te verwijderen en deze inclusief de nieuwe inbouwhaard opnieuw op te bouwen. Hierdoor ontstaat vrijwel dezelfde situatie, echter is het rendement met gemak drie- tot viermaal hoger. Daarnaast zijn er veel meer opties mogelijk dan met een inzethaard. Zo is het mogelijk om te kiezen voor een liftdeur, kan er bepaald worden van welke zijden het vuurzicht te bewonderd dient te worden en hoeft er geen rekening te worden gehouden met bepaalde afmetingen.

Erkend leerbedrijf
© 2013 - 2024 HoutkachelDirect | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel