Onderhoud aan uw houtkachel

Voordat u de houtkachel gaat reinigen en onderhouden is het raadzaam om de directe omgeving af te schermen, bijvoorbeeld de bakstenen, bepleistering etc. Om al het as te verwijderen kunt u een asschep of asstofzuiger gebruiken. Om een verstuiving van het as te vermijden, kunt u de as een beetje vochtig maken met een plantenspuit.

Vervolgens maakt u het rooster en de haard schoon. Het is raadzaam om hierbij waterdichte handschoenen te dragen en te schuren met een borstel. Voor het schoonmaken kunt u gewoon zeepwater gebruiken. Eventueel kunt u enkele druppels zoutzuur toevoegen als de haard erg vuil is. Maak nooit gebruik van alcohol, benzine, oliën of chemische producten. Die zijn hiervoor niet geschikt.

Onderhoud rookkanaal

Goed en tijdig onderhoud van uw rookkanaal of schoorsteen is erg belangrijk om schoorsteenbrand te voorkomen. Minimaal één keer per jaar dient een schoorsteenkanaal geveegd te worden, maar bij vochtig hout of slechte stookgewoontes moet er vaker onderhoud gepleegd worden. Een voorbeeld van een slechte stookgewoonte is het teveel temperen van de houtkachel waardoor onvolledige verbranding ontstaat. Dit zorgt voor meer roetaanslag in de houtkachel en het rookkanaal.

Erkend leerbedrijf
© 2013 - 2024 HoutkachelDirect | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel