Hoe het beste te stoken met hout

Het is belangrijk ervoor te zorgen dat het kachel hout voor uw houtkachel droog is. Nat of vochtig hout brandt nauwelijks en de warmte verdwijnt als waterdamp uit uw schoorsteen. Het gevolg is dat er veel creosoot (roet/teer-aanslag) in uw schoorsteen ontstaat en er brandgevaar ontstaat.

Daarnaast is het nadeel van vochtig hout dat dit deze slecht branden, minder rendement leveren en meer luchtverontreiniging veroorzaken. Zorg ervoor dat uw stookhout is afgedekt tegen de regen. De wind moet goed door de houtstapel kunnen waaien. Kloof uw hout goed (polsdik) en laat de lengte afhangen van het type kachel. Het hout is te gebruiken na 1½ à 2 jaar drogen. Een goed alternatief voor kachel hout zijn briketten.

 

Aanmaakblokjes

Met aanmaakblokjes kunt u snel en gemakkelijk vuur aanmaken. Het beste is om de houtblokken in een piramidevorm te plaatsen boven de aanmaakblokjes. Het gebruik van aanmaakblokjes is beter voor uw houtkachel en het rookkanaal dan het gebruik van kranten omdat hier geen inkt inzit en omdat een eventuele vonkenvanger minder snel verstopt raakt. Aanmaakblokjes zijn veiliger dan het gebruik van vlambare stoffen zoals spiritus. Bij het gebruik van aanmaakblokjes vermijdt u het risico op steekvlammen en/of ontploffingen.

 

 

Erkend leerbedrijf
© 2013 - 2018 HoutkachelDirect | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel